19 Mart 2020 Perşembe

Bi Kahve?








Kimimiz icin 40 yıllık hatırı olan,kimimiz için kız isteme toreninde icilen,benim için ise kokusunu sevdiğim,tadina bayıldığım kahve .

 Bugün cebime doldurduğum küçük mutluluklardan birisini paylasmak istedim.

 Osmanli'da hikaye anlatıciliginin doğmasında kahvenin etkili olduğunu; Istanbul'da meddahlık olgusunun,kahvehanelerden ayri dusunulemez bir olgu olduğu bilgisini,Tarihoba youtube kanalında sevgili Defne Cizakca ile yapilan cok keyifli bir sohbette dinleme firsatim oldu.

1555 yılında dunyadaki ilk kahvehane Istanbul'da açılmış,Suriyeli 2 arap tarafindan açılıyor.

Kahve uykuyu kaçırdığı için insanları sohbet etmeye ve paylaşıma itiyor.Bu sohbet ve paylaşım sırasında, meddahlar hikayeler anlatmaya basliyorlar.

Kahvehaneler zengini ve fakiri bir araya getiren mekanlar oluyor,sinif ayrımını ortadan kaldiran mekanlar oluyor,insanlar kendini evinde gibi hissediyorlar.

Bir çok farkli çeşidi var;semai,çalgılı,dervislerin gittigi kahvehaneler,yenicerilerin gittigi kahvehaneler var.Esrar kahvehaneleri var.Bazıları müzikli,çalgılı; bazilarinda sadece meddahlar hikaye anlatıyorlar.

Meddahin bir sopası ve bir beyaz mendili var.Hikayenin en heyecanli yerinde ara veriliyor; kahveler tazeleniyor, nargileler tazeleniyor, bahşişler veriliyor.Bahsisin miktarına göre hikaye ya daha güzel ya da daha kötü bir şekilde anlatılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder