13 Nisan 2020 Pazartesi

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?







Evde ekmek yapmayan kaldı mı bilmiyorum ama, ben yine de blogumda da bulunsun diye denediğim tarifi girmek istedim.Çok kolay ve pratik bir tarif,bu kadar kolay olacağını düsünseydim muhtemelen daha önce de denerdim.
3-4 sene önce ekmek makinası almıştık eve,ilk günler büyük bir hevesle kullandık.Her sabah mis gibi ekmek kokularıyla güne uyanmak şahane oluyordu.Yeni eve taşınınca kaldırdığım dolaptan cıkarmak zor geldi.Bu sefer fırında yapmak istedim.





Malzemeler

-1 su bardağı ılık süt
-1 su bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 paket instant maya
-4-5 bardak un (kontrollü ekleyin)


Yapılışı

Öncelikle ılık süt ve suya tuz,şeker ve mayayı koyup karıştıralım.Daha sonra kontrollü olarak unu ekleyip, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.Hamurumuzun üzerini streç film ile sarıp ,üzerine bir bez koyup mayalanmaya bırakalım.Ben kalorifer peteğinin üzerine koyup,en az 1 saat bekletiyorum.
Mayalanan hamuru bezeler ayırıp ya da bütün sekilde bırakıp;tezgahı unlayıp ekmeğimize elimizle şekil verelim (oval ya da yuvarlak).Yağlı kağıt serili tepsiye koyup,üzerlerini bir havlu ile örtüp yarım saat daha mayalandıralım. Üzerlerine bir fırça yardımıyla su sürelim ve bir bıçak yardımıyla ekmeklerimizi ortasından çizelim.Son olarak üzerlerine mısır unu serpelim.
Önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirelim.Fırının içine ısıya dayanıklı bir kaba su ekleyip koyarsak,ekmeklerimiz kurumaz.


Afıyet bal olsun.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder